I ryba může být vaším mazlíčkem, je možné si ji ochočit

13. červenec 2024

Chovatel koi kaprů Libor Hrubý se s rybami kamarádí. Někteří jeho koi kapři k němu ve vodě připlují a nechají se pochovat. Běžně si berou potravu z ruky.

„Jestliže má ryba kvalitní prostředí, je zdravá a cítí se dobře, je to první předpoklad k tomu, aby si zvykla na blízký kontakt s námi,“ konstatuje chovatel koi kaprů Libor Hrubý z Dobřan. Jak postupovat, aby ryba začala člověku důvěřovat? Které variety koi kaprů je poměrně snadné si ochočit?

Jak si uspořádat kuchyň a spíž, aby nám co nejvíc vyhovovaly a měli jsme všechno potřebné po ruce? Radí Marcela Janská, lektorka laskavého minimalismu. Varuje např. před chaotickými nadměrnými zásobami, které by vystačily na řadu let, kdyby ovšem byla tak dlouhá doba trvanlivosti potravin.

Dezinfekční a protizánětlivé účinky hřebíčku jsou známé po staletí, první písemná zmínka o tomto koření pochází z Číny z 3. stol. př. n. l. „Hřebíček funguje v zažívacím traktu, kde eliminuje patogenní bakterie a viry. Podává se při zažívacích problémech a dýchacích potížích. Využívá se v dentální hygieně,“ říká bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová

„Levandule, to je vůně nad všechny vůně,“ chválí aromatickou bylinu autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Využívá ji ve sladké i slané kuchyni: „Dělají se pusinky s levandulí nebo třené bábovky. Ale je dobrá i pod maso na kosti.“ Kterými červencovými bylinami je možné levanduli nahradit?

Zveme např. na Krajskou výstavu mladých králíků s expozicí drůbeže a holubů 20. 7. v Kostelní Bříze na Sokolovsku, na Ovčácké slavnosti 20. 7. v Nepomuku, na Turistický pochod Teplá – Bezdružice 21. 7. a na Slavnosti vína a jídla 27. 7. v Kraslicích.

Techniku mokrého plstění ovčího rouna popisuje lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová. Z plstěných kuliček si podle jejího návodu můžete vytvořit letní náhrdelník.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio