Azylový dům Patronus už rok pomáhá lidem s návykem na alkohol znovu se začlenit do společnosti

5. září 2024 14:24

V Azylovém domě Patronus v Plzni už rok pomáhají lidem bez domova. Co se během té doby povedlo a jaké jsou další plány?

Azylový dům Patronus

V Plzni přesně před rokem, 5. září 2023, začal fungovat Azylový dům Patronus, jinak také zvaný „mokrý dům". Investorem a zároveň majitelem objektu je město Plzeň. Provoz zajišťuje Armáda spásy, která tam vybudovala sociální službu pro lidi bez domova s návykem na alkohol. Posláním azylového domu je poskytnout jim ubytování na přechodnou dobu a prostřednictvím individuální sociální a terapeutické práce jim pomoci se znovu začlenit do společnosti. Obyvatelé zde získávají pracovní návyky, chodí na podpůrné skupiny, personál s nimi řeší hledání bydlení, výplň volného času nebo administrativní záležitosti.  

Azylový dům Patronus

Za rok službu využilo už 41 lidí. „Naše kapacita, která je 26 lůžek, byla během našeho dosavadního fungování pořád naplněná. Přijali jsme přes 120 žádostí o poskytnutí služeb, ubytovalo se u nás více než 40 uživatelů a z toho bylo osm žen. Zájem o náš dům je mezi lidmi bez domova a uživateli alkoholu z celého Plzeňského kraje. Za dosavadní největší úspěch považujeme, že se sedmi uživatelům podařilo najít zaměstnání a dva se dostali do městského spolubydlení,“ uvádí ředitelka domu Petra Drvotová.

Hlavním cílem Azylového domu Patronus na nejbližší budoucnost je více klienty vzdělávat především o škodlivosti alkoholu a klást čím dál větší důraz na to, aby uživatelé získali všechny potřebné dovednosti k samostatnému životu.

autoři: Martina Klímová , abk
Spustit audio