Babyboom v plzeňské zoo je ve znamení antilop

6. srpen 2009
Tento pořad

Plzeňská zoologická zahrada v posledních týdnech doslova zažívá babyboom v domě afrických kopytníků. Narodila se tu mláďata tří druhů antilop a celou kolekci ještě obohatila nová zebra. Pro podrobnostmi zašla Martina Klímová s mikrofonem za tiskovým mluvčím zahrady - Martinem Vobrubou.

V africkém pavilonu a přilehlých výbězích mohou návštěvníci vidět mláďata antilop. Postupně přišly na svět tři malé indické antilopy nilgau pestré, nejdřív dvojčata a pak jedna samička. U sitatungy neboli lesoně bahenního se narodilo mládě dlouho po uhynutí svého otce. Nejvíce mláďat je u antilopy vodušky červené, kde chovné stádo tvoří samec a jeho šest manželek. Za poslední měsíc se narodily dvě malé vodušky - vzácné africké antilopy ohrožené vyhynutím. Je pro ni vedena mezinárodní plemenná kniha.

Zajímavostí je také šance na přirozené odchování afrického pštrosa dvouprstého po pětadvacetileté přestávce. Samička snesla do písku ve výběhu osm vajec a samec na nich už pět týdnů trpělivě sedí. I když pštrosi se běžně chovají a rozmnožují na farmách, jsou to všechno odchovy z inkubátorů. Takto vylíhnuté ptáky měla v minulosti i zoo, nebyli však schopní normálně vyvést potomstvo. Teprve když chovatelé vyměnili pár z líhně za pár vychovaný rodiči, začali se chovat přirozeně a také hnízdit.

Logo

Novinkou je také z brněnské zoo přivezená roční zebra Chapmannova, která bude součástí pořizovaného chovného stáda. Hřebec Hop, který svým věkem 24 let patří ve svém druhu mezi matadory, bude mít tři samice a svého syna jako záložního budoucího chovného samce.

autor: mkl
Spustit audio