Baletní škola Divadla J. K. Tyla rozvíjí v mladých lidech lásku k tanci a pohybu

17. leden 2023

Tradice plzeňské baletní školy sahá až do začátku 20. století, kdy se v Plzni v roce 1902 otevřelo Velké divadlo. Od roku 1990 je baletní škola Divadla J. K. Tyla v Plzni tanečně-vzdělávací institucí, která se věnuje výchově tanečních talentů napříč věkovými kategoriemi. Od roku 2005 v čele této školy stojí manželé Zuzana a Miroslav Hradilovi, sami vynikající tanečníci s dlouholetou praxí, kteří se snaží především ukázat dětem a mladým lidem krásu pohybu v souladu s hudbou.

Baletní škola Divadla J. K. Tyla v Plzni je zaměřená hlavně na výuku dětí od 5 do 18 let, ale nabízí i speciální lekce pro dospělé. V nich mohou pokračovat tanečníci nad 20 let, ale přijít mohou i úplní začátečníci, kteří si tak třeba až v dospělosti plní svůj dávný sen vyzkoušet balet nebo zkrátka upřednostní tuto formu pohybu při krásné hudbě třeba před posilovnou.

Hlavním tanečním oborem Baletní školy Divadla J. K. Tyla v Plzni je klasický tanec, v baletních přípravkách a několika baletních ročnících se mladí tanečníci seznamují také se základy taneční gymnastiky, hudební rytmiky a herecké výchovy. Důležitá je ale hlavně radost a prožitek z tance.

Sněhurka na Malé scéně

Velkým lákadlem a odměnou pro šikovné malé tanečníky je pak možnost uplatnit se přímo v divadelních představeních – a to nejen v baletech, ale také třeba v opeře. Aktuálně jsou žáci baletní školy k vidění například v obnovené premiéře představení pro nejmenší Sněhurka (v roli malé Sněhurky a trpaslíků) na Malé scéně a také v baletu Louskáček.

Jaké taneční vzory měli při svých začátcích Zuzana a Miroslav Hradilovi? Jak se stát členem Baletní školy Divadla J. K. Tyla? Poznají se taneční vlohy už u nejmenších dětí? A v kolika letech mohou mladé tanečnice poprvé obout vysněné růžové saténové špičky? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio