Bavorští a čeští hasiči si budou navzájem cíleně pomáhat

11. březen 2017

Hasiči z česko - bavorského příhraničí budou do budoucna víc spolupracovat. Plzeňský kraj chce podepsat dohodu o vzájemné pomoci se zhruba 10 bavorskými obcemi a okresem Cham. Záměr už schválili krajští zastupitelé. V Česku se zapojí profesionálové z Klatov a Domažlic. Dotkne se to i dobrovolných hasičů z několika obcí.

Podle analýzy hasičů Plzeňského kraje si česko - německé sbory navzájem pomáhají zhruba dva krát ročně, přitom Němci častěji u nás než my u nich.

„My máme spolupráci dlouhodobě nastavenou, ale jedná se o výrazné zefektivnění a zrychlení. Dopočítali jsme, kde by německé jednotky byly významně dříve než ty české. Jedná se o Domažlicko a částečně i Klatovsko. Předpokládáme, že pokud to začne fungovat, počet společných zásahů se zvýší zhruba na pět zásahů ročně,“ říká ředitel krajských hasičů František Pavlas.

Vzájemná pomoc hasičů by taky nově měla být cílená. „Dnes je situace taková, že pokud jsme měli potřebu, volali jsme na společné pracoviště policie ve Schwandorfu, které žádost následně předávalo dál. Vznikl ovšem problém s tím, že když jsme potřebovali například jen výškovou techniku, přijelo z Německa velké množství jiné techniky, hasičů nebo i cisteren, které jsme nepotřebovali. Způsobilo to mnohdy více problémů, než užitku. Nově to bude nastaveno tak, že budeme volat na konkrétní operační středisko, které nám pošle konkrétní techniku dle našich požadavků a obráceně to bude fungovat úplně stejně,“ vysvětluje František Pavlas.

Sladit společné signály a povely

Kromě techniky by si navzájem měli pomáhat i samotní hasiči, například z dobrovolného sboru ve Kdyni, potvrzuje jejich starosta Antonín Váchal. „Za posun ku předu jsme velice rádi, ale samozřejmě to bude klást nároky na vyspělost jednotky, protože hasiči jsou dnes volaní k událostem všeho druhu. Sbor je potřeba neustále vylepšovat, abychom mohli odvést tu práci, která se po nás chce,“ říká Váchal.

Jediné z čeho mají dobrovolní hasiči obavy je vzájemné dorozumívání. „Některé signály a povely se v Německu určitě nacvičují jinak než u nás. Bylo by tedy dobré dát toto do součinného souladu, aby potom každý u požářiště věděl, co a jak má dělat,“ dodává Antonín Váchal.

Kdyňští hasiči to mají do nejbližšího německého města Eschlkam zhruba 15 kilometrů a dobrovolný hasič Václav Sokol se výjezdům za hranice nebrání. „Myslím, že by to mělo fungovat bez problémů. Jsme tady všichni z příhraničí, takže základy němčiny má každý. V odborných otázkách se budeme muset postupně zlepšovat nebo tam bude muset být někdo, kdo umí německy víc, takže se jistě domluvíme. Určitě bych uvítal nějaká společně cvičení, abychom se vzájemně sladili. Musíme, ale počkat k čemu budeme určeni, a podle toho se následně zařídit," uvedl Sokol.

Vedení krajských hasičů chce smlouvu s německou stranou podepsat v dubnu a plánuje taky společné výcviky.

autor: mkl
Spustit audio