The Beatles: All Together Now

7. červenec 2022

Když v květnu roku 1962 Beatles konečně podepsali nahrávací smlouvu se společností Parlophone, vyměnili dosavadního bubeníka Peta Besta za Ringo Starra. Dodnes se vedou diskuse, zda to bylo správné a co je k tomu vedlo.

Nejméně šťastné dětství ze všech členů skupiny Beatles měl určitě Ringo Starr, i když se jeho pověstný optimismus projevoval už v raném věku. Pronásledován všemi možnými chorobami našel smysl života nakonec jako muzikant v nejslavnější kapele všech dob. Už jako kluk vzhlížel ke starším chlapcům, zaměstnaným u plavební společnosti Cunard Line. Ti si totiž ze svých cest za oceán do Ameriky vozili džíny Lewisky a jiné frajerské oblečení. A také, což jim záviděli všichni místní muzikanti, kytary s kovovými strunami.

Velký svět lákal nejen Ringa, ale i ostatní členy Beatles. Jejich fanouškové z Liverpoolu sice projevili nespokojenost nad tím, že jejich oblíbená skupina hledá štěstí v pozlátku „toho Londýna“, ale nakonec zjistili, že to pomohlo i k propagaci jejich města. Je pravda, že Liverpool pomohl formovat osobnosti muzikantů a částečně i jejich hudbu, ale naděje na celosvětovou kariéru se odtud nenabízela. Ringo Starr svého času prohlásil, že když se odstěhovali do Londýna, odstěhovali se do světa. A tento svět mu pomohl k pověsti nejslavnějšího bubeníka na světě. A i když jeho pěvecký styl nesplňoval požadavky kladené na školené zpěváky, jeho písničky si získaly oblibu už v době, kdy je interpretoval jako beatle, ale i když se ocitl na dráze sólisty.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.