Beatový valčík Karla Mareše

28. prosinec 2019

Také se rádi zahledíte do hvězdnatého nebe? Možná dokonce znáte i nějaké písničky o hvězdách. Hvězdy byly přece vždycky inspirací pro všechny umělce, básníky a snílky. Co takhle Hvězda na vrbě?

Hvězdou začátku šedesátých let byl nakrátko člen skupiny Olympic, grafik a zpěvák Pavel Šváb. Jeho hlas dodnes zní v písni Hvězda na vrbě, kterou napsali skladatel, režisér a choreograf Karel Mareš a textař Jiří Štaidl. Ojedinělost této písně zdůrazňuje i fakt, že je napsána ve tříčtvrtečním taktu, což bylo tehdy pro bigbeatovou skladbu nečekané, takže byla přezdívána a známa jako „beatový valčík Karla Mareše". S Pavlem Švábem ji nazpíval dvanáctiletý Bohumil Starka, oba doprovázela skupina Olympic. Hvězda na vrbě nebyla jediným hitem Karla Mareše, napsal hudbu takových hitů jako Oliver Twist, Tam za vodou v rákosí, U Kokořína nebo Fůra chyb, celkem napsal přes tři sta písní a hudbu pro téměř čtyřicet filmů. Bohumil Starka a Pavel Šváb se po natočení písně Hvězda na vrbě už více neprosadili, ale zůstala nám po nich tato vynikající nahrávka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.