Bee Gees: To Love Somebody

Jejich hudební život byl jako na houpačce. Nejdřív se stali slavnými, pak se na ně málem zapomnělo a nakonec se stali nesmrtelnými. Řeč je o sourozenecké trojici Bee Gees. 

Pěvecké trio bratrů – už to je rarita. V hudebním světě se vyskytuje výjimečně. Jednou z těchto rodinných skupin je mimořádně úspěšná trojice Barry, Robin a Maurice, příjmením Gibb. Narodili se na ostrově Man anglickým rodičům, žili v Manchesteru v Anglii a během svých dětských let se přestěhovali do Brisbane v Austrálii, kde začali svou hudební kariéru.

Jejich celosvětový úspěch přišel, když se vrátili do Velké Británie a podepsali smlouvu s producentem Robertem Stigwoodem. Několikanásobná cenami ověnčená skupina Bee Gees byla úspěšná po většinu ze svých čtyřiceti let nahrávání hudby, ale zaznamenala dvě odlišná období výjimečného úspěchu: jako harmonický „soft rock“ na konci 60. let a jako přední hvězdy diskotékové hudby na konci 70. let. Bez ohledu na hudební styl však bratři Gibbové vždy zpívali tříhlasé harmonie, které byly okamžitě rozpoznatelné, jejich hlasy se dokonale mísily. Nejvyšší hlas většinou zpíval Barry Gibb, který se svým legendárním falzetem stal králem diska, Robin zjemňoval střední hlasy a Maurice zpíval po celou dobu jejich kariéry vysoké i nízké hlasy. Tito tři bratři napsali většinu svých hitů a jak sami řekli, při psaní cítili, jako by se stali jednou osobou.

V roce 1994 byli Robin, Barry a Maurice uvedeni do Síně slávy skladatelů a v roce 1997 byla skupina Bee Gees zařazena do rokenrolové síně slávy. Všichni se v roce 2001 stali veliteli Řádu britského impéria. Jméno skupiny Bee Gees bylo zrušeno bratry poté, co Maurice zemřel v lednu 2003 a následně v roce 2012 zemřel i Robin.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio