Bee Gees: Massachusetts

2. září 2022

Jen o málo lidech se dá povědět, že jsou tzv. světoobčané. O hudebníkovi Barry Gibbovi to lze prohlásit, a potvrdit to nejen jeho dvojím britsko-americkým občanstvím, ale i tím, že s kapelou Bee Gees procestoval celý svět.

Na cestování z jedné země do druhé si zvykal od raného mládí. Narodil se na ostrově Isle of Man, což je ostrov mezi Irskem a Británií. Když se s rodiči odstěhoval do Manchesteru, propadl tehdy módnímu hudebnímu stylu Skiffle, což je žánr lidové hudby s vlivy blues, jazzu a amerického folku. Už tehdy se projevilo jeho hudební nadání nejen u něho, ale i u jeho dvou bratrů.

Asi bychom těžko hledali někoho, kdo nezná skupinu Gee Gees , kterou založili. To bylo až v Austrálii, odkud se ale odstěhovali zpět do Anglie. I když dílčí úspěchy zaznamenali už v Austrálii, výrazně prorazili až v Británii. Ve světě byli nějaký čas považováni právě za australskou kapelu. Jisté je, že Bee Gees zasáhli historii moderní hudby skutečně výrazným způsobem. Skladatelským umem, který obohatil hudbu naší doby o spoustu krásných melodií, ale i tím, že v sedmdesátých letech dokázali radikálně změnit svůj styl. Jejich skladby jsou považovány za nadčasové. Guinnesova kniha rekordů uvádí Barryho jako druhého nejúspěšnějšího skladatele v historii, hned za Paulem McCartneym.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio