Bílé fazole s párkem. Vzpomínka na konzervu
Na konzervu s názvem Trenčianský párok s fazuľou si určitě každý vzpomene. Často nás provázela na cestách a někdy se hodila i doma, když nebyl čas na dlouhé vaření. Vyrábí se stále.
- 400 g bílých suchých fazolí
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 2 - 4 stroužky česneku
- 1 ½ l masového nebo zeleninového vývaru
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
- cukr, mletý pepř, ocet, sůl
- 300 g kvalitních párků nebo šunkové klobásy
Přebrané fazole vypereme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do studené vody. Poté z nich slijeme vodu a uvaříme je do měkka ve vývaru. Měkké necháme na sítu okapat, ale vývar z nich nevyléváme. Dobře uvařené fazole musí být měkké, nikoliv rozvařené.
Na sádle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přidáme sladkou i pálivou mletou papriku, mouku a rajčatový protlak. Za stálého míchání přilijeme studený vývar z vařených fazolí a chvíli povaříme. Když omáčka zhoustne, přidáme okapané vařené fazole a na silnější kolečka nakrájené párky nebo klobásy. Silně prohřejeme. Na závěr dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a octem.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka