Zelnice a Židovské brambory. Výtečná staročeská jídla
Tato jídla pocházejí z Přešticka. Protože se v kraji husařilo, to znamená, že se pěstovaly ve velkém husy, bylo dost husího sádla a škvarků. Ani o hlávkové zelí nebyla nouze.
Zelnice
- 450 g hlávkového zelí
- 1 lžička kmínu
- 500 ml kysané smetany
- 2-3 lžíce hladké mouky
- petrželová nať nebo pažitka
- 20 g másla
- sůl
- trochu octa
Hlávkové zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky, které nemusí být příliš tenké. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme kmín, trochu octa a uvaříme doměkka. Zelí nemá být rozvařené, musí křupnout!
Zelnici zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme. Do hotového pokrmu dáme kousek másla, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Židovské brambory
- 1200 g brambor
- 150 - 200 g husích škvarků
- 1 lžíce husího sádla
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- celerová nať nebo libeček
Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.
Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici nebo jako samostatný pokrm.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.