Biskup svištící na lyžích není ničím výjimečným. Alespoň ne ten plzeňský

5. únor 2017

Biskup na snowboardu prohánějící se po sjezdovkách šumavského Špičáku. Měla to být velká atrakce, protože prkno plzeňského monsignora Tomáše Holuba není jen tak obyčejné. Jenže plzeňský biskup nechal snowboard doma a na Špičák vyrazil s úplně jiným náčiním.

Protože je Tomáš Holub srdcem horal, přivezl si na svah šumavského Špičáku raději osvědčené lyže. Šumavu plzeňský biskup navštívil vůbec poprvé.

„Pocházím z Krkonoš, takže jsem vždy lyžoval tam. Když jsem byl v Praze, jezdil jsem také spíš nahoru. Teď jsem rád, že to zakusím tady,“ říká plzeńský biskup.

Kromě Českých hor Tomáš Holub rád jezdí i do Alp, kde má dvě oblíbená místa. Protože studoval v Salzburgu, navštěvuje lyžařská střediska v Obertauernu a Katschbergu.

Dnes už podle plzeňského biskupa není mezi mladšími duchovními lyžování ničím neobvyklým, ačkoliv přiznává, že snowboard ještě ojedinělý je. On sám se na něj prvně postavil před dvaceti lety.

Někdy ho na svahu přepadne i myšlenka na bezpečnost, a na to že je zbytečné riskovat. „Když jezdím na snowboardu, neskáču, bojím se. A dnes už si říkám, že i akrobatické doby na lyžích jsou za mnou. S přibývajícími léty člověk mnohem víc přemýšlí, že má jen jedny nohy, ruce i hlavu,“ dodal biskup Tomáš Holub.

autor: jnm
Spustit audio