Blackmore´s Night, nezařaditelná hudba

18. září 2021

Tvorba skupiny Blackmore´s Night se pohybuje na pomezí popu, folku, rocku a renesanční hudby. V roce 1997 ji se svou ženou založil geniální kytarista Ritchie Blackmore.

„Vše lze udělat tak, aby to znělo jako renesanční hudba," říká geniální kytarista Ritchie Blackmore. Jeho sestava s názvem Blackmore´s Night je oblíbená na celém světě. Hudba skupiny Blackmore´s Night bývalého kytaristy skupiny Deep Purple a jeho ženy Candice Night není jednoduše zařaditelná. Je kombinací rocku, folku a renesanční hudby. Blackmore´s Night vystupují téměř výhradně na neobvyklých místech. Často je lze vidět na hradech a zámcích, používají dobové kostýmy a scéna jejich koncertů vypadá jako středověké tržiště. Sám Ritchie Blackmore by se nejraději vrátil o několik století nazpátek a v této době by i žil, kdyby to šlo. I posluchači chodí na jejich koncerty v dobových kostýmech a můžete na nich vidět jak padesátileté rockery a starší dámy kolem osmdesáti, tak i malé děti. „Dáváme jim možnost, aby se odlišili i v oblékání v době, kdy všichni vypadají jako členové baseballového týmu“, říká zpěvačka Candice Night.

Původ skupiny sahá do roku 1990. Candice Night pracovala v lokálním rádiu v New Yorku. Ritchieho Blackmora poprvé potkala, tenkrát ještě s Deep Purple, na fotbalovém zápase, kde hrál. Zamilovali se do sebe a objevili, že sdílejí zálibu v renesanci. V roce 1997 byla dvojice připravená uvést na světlo novou skupinu, její jméno Blackmore`s Night je spojením jejich příjmení, skládá se z uvedené dvojice a proměnlivé sestavy muzikantů. Jejich debutové album Shadow Of The Moon se stalo okamžitým hitem, zvláště v Japonsku a v Německu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.