Blíží se 28. mezinárodní folklorní festival Klatovy 2023

28. červen 2023

V Klatovech se opět po roce připravuje velký svátek folkloru – 28. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Klatovy 2023. Proběhne ve dnech 6. – 9. července.

Letošní klatovský folklorní festival proběhne za účasti folklorních souborů nejen z České republiky, ale také z Kostariky, Švédska, Slovenska nebo Německa. Hrát a zpívat se opět bude na různých místech v Klatovech i okolí. Mezinárodní folklorní festival v Klatovech založila v roce 1993 Irena Valentová za pomoci tanečníků Folklorního souboru Šumava, kteří se organizaci festivalu s nadšením věnují dodnes.  V čele organizačního týmu dnes stojí vnučka zakladatelky – Denisa Valentová.

Předfestivalový večer

Série vystoupení folklorních souborů a lidových muzik začne vlastně už ve středu 5. července předfestivalovým večerem na nádvoří jezuitské koleje v Klatovech. Od 18 hod tam vystoupí Dětský folklorní soubor Šumavánek a Folklorní soubor Šumava z Klatov a jako host také Pošumavská dudácká muzika ze Strakonic.

Ve čtvrtek 6. července se od 17 hodin roztančí pro změnu sušické náměstí - v rytmu folklorního souboru z Kostariky – a  v pátek 7. července i přímo klatovské náměstí. Slavnostní zahajovací pořad „Vítejte u nás“ začne v 18 za účasti všech letošních účastníků festivalu. Na tento pořad na stejném místě naváže od 20:30 vystoupení pátečního hosta festivalu – Plzeňského lidového souboru Mladina.

Víkend plný folkloru

Program 28. MFF Klatovy 2023 bude pokračovat ještě i v sobotu a neděli 8 a 9. července. Festivalový Galaprogram začne na klatovské náměstí v sobotu od 20:00 hod opět za účasti všech souborů.  Ale v programu je toho daleko víc – třeba slavnostní průvod městem, dětský pořad, taneční workshop nebo přednáška. Podrobný program festivalu je k dispozici webových stránkách festivalu mffklatovy.cz nebo na festivalovém profilu na facebooku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.