Blížící se jaro podle Jany Vlkové: Čekání na divoký chřest. A šťovíkový salát
Botanický název divokého chřestu je chmel otáčivý. Brzy budeme moci sbírat jeho výhonky. Těšte se na něj a na první jarní lupení spolu s autorkou květinových kuchařek Janou Vlkovou.
„Mladinké výhonky chmele otáčivého skutečně vypadají i chutnají jako chřest a můžeme je upravit jako chřest,“ ujišťuje Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Chmel otáčivý roste na březích potoků, vyhovují mu humózní vlhčí místa.
Podle Jany Vlkové, kdo si v srpnu vysel kozlíček polní, může se v březnu radovat z první sklizně polníčku. V přírodě už najdeme i různé rašící trvalky: „Barborku nebo třeba šťovík. Ten bych doporučila do salátu. Čekáme na jaro, takže si připravíme studené jídlo, šťovíkový salát.“
Šťovíkový salát
- hrst listů šťovíků
- podle chuti a možností další zelené lupení (polníček, hlávkový salát, ptačinec
- prostřední)
- hrst vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce rozinek
- Na zálivku: na špičku nože dijonské hořčice
- špetka soli
- trocha pepře
- 1 polévková lžíce 4% octa
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
Všechny listy dobře omyjeme a osušíme. Podle chuti můžeme nakrájet nebo natrhat na kousky.
V míse smícháme s ořechy a rozinkami.
V malé nádobě rozpustíme v octu hořčici a sůl. Přidáme pepř a olej a vyšleháme hladkou emulzi.
Salátovou směs zalijeme a promícháme. Ihned podáváme.
Tip: Můžeme dozdobit jedlými květy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.