Blue Suede Shoes

19. prosinec 2019

Semiš snad nikdy nevyjde z módy, zvlášť když se jedná o boty. Ty nepatří k těm nejlevnějším, zato bývají často velmi kvalitní. Semišky jsou prostě srdeční záležitostí a dokladem toho je i píseň, která vznikla už v roce 1955. Více v těchto Hvězdách, hitech, legendách.

Stačil přísný a energický hlas a jedna věta: „Nestoupej mi na boty!“ a myšlenka byla na světě. Napadla kytaristu a zpěváka Carla Perkinse, který tuto větu právě zaslechl mezi písněmi z pódia. Podíval se dolů a viděl, že jeden z tancujících chlapců má na nohách modré semišové boty a jedna měla oděrku. Stalo se tak v roce 1955 a Carl Perkins začal hned tu noc pracovat na novém nápadu.

Chtěl napsat píseň založenou právě na tomto incidentu. A tak vznikl hit, který se hraje na celém světě dodnes. Jmenuje se Modré semišové boty (Blue Suede Shoes).

Carl Perkins jej natočil 19. prosince roku 1955. V březnu následujícího roku se auto, které řídil jeho manažer, srazilo s pickupem a Carl Perkins málem nepřežil. Zatímco se z této autonehody zotavoval, prodalo se písně Blue Suede Shoes přes milión kopií.

Zpívá se v ní Fajn, zaprvé je to pro peníze, zadruhé pro šou, zatřetí pro zahřátí, teď jeď, kočičko, jeď. Ale nestoupni mi na mé modré semišové botky. Můžeš cokoliv, ale vynech moje modré semišové botky...

Spustit audio