Bojíte se tmy? Pokud ne, navštivte plzeňské historické podzemí

7. únor 2019 08:00

Nebáli byste se vyrazit téměř po tmě do sklepa? Plzeňské historické podzemí vám už za několik dnů tenhle nevšední zážitek nabídne.

Plzeňské historické podzemí

Nový okruh je vlastně takový dárek provozovatele, který se o plzeňské historické podzemí stará kulatých deset let. Jedná se o speciální trasu, která bude k dispozici každý všední den od 16 hodin, ale jen od 15. do 28. února. Další případné termíny se budou odvíjet od toho, zda bude o denní prohlídky téměř po tmě zájem.

Prohlídky ozáří jen svit baterek, takže právě tohle by měl být ten nejzajímavější zážitek. Půjde o několik desítek metrů dlouhý úsek, který zájemce provede pod Rooseveltovou ulicí. Během prohlídky se návštěvníci dozvědí o historii vzniku plzeňského středověkého podzemí i o jeho moderních úpravách.

Plzeňské historické podzemí je poměrně rozsáhlý labyrint

Labyrint složený z chodeb, sklepů a studní vede pod celým historickým centrem Plzně. Jde zhruba o 18 kilometrů. Nicméně klasický prohlídkový okruh je podstatně kratší a měří zhruba 800 metrů v hloubce mezi 9 a 12 metry. Lidé tam uvidí třeba ledničku, tedy speciální sklepní prostor, kde se uchovával led pro výrobu piva.

Dále návštěvníci poznají propojené sklepy jako součást podzemního opevňování města, a také vodárenskou věž, což je unikátní technická památka se zbytkem čerpacího zařízení z roku 1847.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio