Bolevecký rybník je na koupání jako dělaný, kvalitu vody nyní ještě vylepší dolomitický vápenec

30. červen 2023 21:41, aktualizováno

V plzeňském Velkém boleveckém rybníku se díky dobré kvalitě vody můžete bez obav vykoupat. A odborníci dělají vše pro to, aby to tak zůstalo i nadále.

Pěkné koupání teď nabízí Velký bolevecký rybník v Plzni. Oblíbená rekreační nádrž je průhledná a má kolem 25 stupňů. Díky jarním dešťům, podzemním vodám a dopouštění rybníka přečištěnou vodou z Berounky se také podařilo zhruba o půl metru navýšit jeho hladinu. Rybník je tak na počátku hlavní koupací sezóny v dobré kondici, což potvrdily i chemické rozbory. Aby si udržel dosavadní skoro neutrální pH, přijelo navíc ke břehu auto plné drceného dolomitického vápence.

Vodu na Boleváku vylepší dolomitický vápenec

Vápenec byl složen vedle rybníka a rozmístí se lehčí technikou mezi výběžky u promenádní cesty. Vlny ho pak budou postupně oplachovat. A k čemu vlastně vápenec slouží? Upravuje takzvanou kyselinovou neutralizační kapacitu vody, tedy schopnost vyrovnávat se s přísunem kyselých látek. „Chceme stabilizovat hodnotu pH, aby neklesala příliš nízko a voda pak nebyla překyselená. Samotná kyselost nemá vliv na koupání, nicméně podporuje uvolňování látek ze sedimentu, a to včetně nežádoucích, jako je fosfor. Ten pak napomáhá vzniku sinic,“ vysvětlila Jiřina Maršálková, referentka vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Kameny vápence plavcům nijak neškodí, není tedy třeba se při koupání něčeho obávat.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy