Bolevecký rybník na Nový rok opět pokořili otužilci

2. leden 2020 06:20

Asi málokdo z nás by se chtěl v zimě koupat venku v rybníku. Jsou ale lidé, kteří této zálibě doslova propadli. Například v Plzni se ve středu 1. ledna sešlo zhruba 50 otužilců, aby si tradičně na Nový rok zaplavali ve Velkém Boleveckému rybníku a tím zahájili letošní sezónu.

Ze břehu sledovaly zimní plavce davy lidí. Někteří z otužilců byli převlečení za pohádkové bytosti, jiní měli nejrůznější komické módní doplňky. „Vidím to tak na 4 stupně, pod tři stupně už je voda taková štiplavá,“ řekl Karel Rota, který šel do vody v pestrobarevném cylindru a v pruhovaném plaveckém obleku.

Ila Borčová se otužuje už více jak dvacet let: “Baví mě ta parta lidí. Je to dobré pro zdraví a je to určité překonání sebe sama.“

Kdy otužilci vylezou z vody, musí si ihned obléct suché a teplé župany, ponožky, podkolenky a podobně. „Cítím se úžasně, mám spoustu endorfinu a skvělou náladu,“ popsala Ila Borčová poté, co vyšla z vody a dodala, že koupat se půjde i další den, kdy už bude u rybníka skoro sama.

„Mě to vždycky lákalo, ale neměla jsem odvahu. Tu mi dodala až moje dcera,“ svěřila se Jana Frolíková. Od září se chodí k řece Úslavě koupat pravidelně dvakrát do týdne.

„Bylo to nádherné. Vlezl jsem tam jen na chvilku a měl jsem málo. Musel jsem se ponořit ještě jednou. Všem to doporučuji,“ řekl na závěr Karel Rota.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio