Borská pole jsou nejúspěšnější průmyslovou zónou

18. březen 2009
Tento pořad

Průmyslová zóna Borská pole v Plzni skončila po prodejích všech pozemků na 125 hektarech v zisku 50 milionů korun. Podle vedení města jde o jedinou městskou industriální plochu v zemi, které se to podařilo. Radnice vložila do infrastruktury 560 milionů korun, téměř 15 procent získala od státu. Úspěch Borských polí potvrzuje náměstek primátora Vladimír Duchek.

Borská pole jsou nejúspěšnější zónou v ČR, která byla za deset let rozprodána. Díky 45 firmám, jejichž výrobní zaměření je velmi různorodé, se daří Plzni bránit ekonomické krizi. Žádný podnik zatím neodchází.

Plzeň nechtěla zónu pro jednoho či dva investory. Hlavně po zkušenostech se Škodovkou, na niž byly dříve navázány všechny rodiny ve městě. Na Borských polích pracuje 13.000 lidí, před krizí jich bylo až 16.000. V posledních měsících odtud odešli převážně cizinci.

Logo

Borská pole mají rozlohu 150 hektarů, z toho městská část 125 hektarů a zbytek tvoří navazující soukromý Ctpark, který by ale bez města nevznikl. Rezervní území mají v zóně pouze velké firmy, které se chtějí rozvíjet. V areálu působí pět výzkumných center navázaných na výrobu. Radnice hodlá ještě do zóny a k vedlejší univerzitě prodloužit tramvajovou a trolejbusovou trať. Stamilionové investice podpoří Evropská unie.

autor: mkl
Spustit audio