Boty jsou vážná věc

2. listopad 2020

„Boty jsou vážná věc,“ říkávala prý babička Marlene Dietrich a nechávala si několikrát do roka u francouzského ševce šít boty na míru. Obuv vždy byla důležitou součástí oděvu a je zajímavé sledovat její historické proměny. Národopisné muzeum Plzeňska 
ve svém fondu „Textil a oděvy městské“ spravuje pozoruhodnou sbírku zhruba 200 kusů obuvi z různých časových období.

Bakančata, botky, galoše, perka, shrnovačky…to všechno jsou názvy, které se v minulosti užívaly pro označení konkrétního druhu obutí. Tvar bot přitom podléhal vlivům kosmopolitní módy. Obuv vždy byla důležitou součástí městského oděvu. V minulých stoletích střevíčky ženám zpod dlouhých sukní pouze vykukovaly. Ovšem po první světové válce, v okamžiku, kdy se zkrátily sukně, dostaly se střevíčky do centra pozornosti, což mělo velký vliv na intenzitu proměn módních tvarů.

Je libo podpatek či nízkou botku?

Móda ovlivňovala i řemeslně vyráběnou obuv v lidovém prostředí. Třeba ohlasem rokokové módy byly různé varianty pantoflíčků, které sloužily jako sváteční obutí v některých českých oblastech. Působením empírové módy pak pantoflíčky ztratily podpatek, stejně tak v lidovém prostředí v 1. polovině 19. století podpatek ztrácely i střevíce a někde i holínkové boty.

V 19. století se obuv začala zhotovovat na rozdílném kopytě pro pravou a pro levou nohu. Empírové střevíčky z textílií vystřídaly střevíčky na nízkém podpatku. Pojmenování „ludvíkovský“, které se někdy objevuje, souvisí s králem Ludvíkem XIV., pro kterého je údajně vytvořil Nicolas Lestage proto, aby „velkému králi malého vzrůstu“ dodal výšku. V přírodě nebo na ulici se ale městské dámy pohybovaly v kotníčkových šněrovacích botkách. Ve 30. a 40. letech se ještě šněrovaly na vnitřní straně nohy a těsně kopírovaly linii nohy, aby působila co nejštíhleji.

Zlatohlávky, Burianky, Baťovky, atlasky…

K historii obuvi patří celá řada pojmů, z nichž některé byly bohužel už téměř zapomenuty. Třeba takové střevíčky „zlatohlávky“. Bohaté měšťanky už od 19. století také svojí vybranou garderobou prezentovaly manželovy úspěchy, a tak se na oblečení (zejména pro společenské příležitosti) nešetřilo. Luxusní střevíčky za zlacené kozinky reprezentační funkci splňovaly dokonale. Zlaté střevíce a lodičky si pak svoji popularitu udržely ještě i po celé 20. století.

Zajímavá jsou i další označení bot, která se v průběhu času objevovala – polobotky „Burianky“ (pojmenování dostaly podle oblíbeného komika Vlasty Buriana), „Baťovky“, „balerinky“, „atlasky“, „galoše“, „Meltonky“, „brikety“ a mnohé další.

autoři: Michaela Vondráčková , Marie Mušková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.