Bouřlivý aplaus sklidili váleční veteráni při dnešní besedě v Plzni

3. květen 2019 10:30

V Plzni začínají jubilejní třicáté Slavnosti svobody. Zvou do dobových vojenských kempů nebo na besedy s válečnými veterány. 10 z nich se dnes setkalo v Měšťanské besedě se studenty plzeňských škol.

Mladí lidé v zaplněném sále Měšťanské besedy tleskali šesti americkým a čtyřem belgickým veteránům, kteří před 74 lety osvobozovali Plzeň a západní Čechy. Veteráni, mezi nimiž nejstaršímu bude 97 let, jsou nejvzácnějšími hosty oslav osvobození.

O své vzpomínky se se studenty podělili Earl Ingram, Herman Geist a James Duncan z 2. pěší divize, George Thompson z 16. obrněné divize, Richard Pieper a Fremont  Gruss z 97. pěší divize a za belgický 17. střelecký prapor Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. Přítomen byl na pódiu i syn velitele 17. praporu belgických střelců Luc Rensonnet.

„Máme vzácnou příležitost se setkat s těmi, kteří přímo vytvářeli dané události. V roce 1945 byli jen o něco málo starší, než jsou studenti tady. Účastnili se těžkých bojů, neváhali a před 74 lety nám přinesli svobodu,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

S válečnými veterány se lidé mohou setkat ještě při pietních aktech, při sobotní besedě s veřejností, jejíž součástí je i autogramiáda. Dále během nedělní přehlídky historických vojenských vozidel a při pondělním hlavním vzpomínkovém aktu u památníku Díky, Ameriko! 

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio