Bramborový bác
Bramborový bác
recept paní Mirky
Suroviny:
12 středně velkých brambor
200 g polohrubé mouky
2 vejce
100 g vepřových škvarků
špetka kmínu
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání formy
200 g polohrubé mouky
2 vejce
100 g vepřových škvarků
špetka kmínu
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání formy
Postup:
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Vodu, kterou brambory pustily, slijeme. Přidáme vejce, mouku, sůl, kmín, pepř, škvarky a promícháme. Těsto musí být hustější než těsto na lívance. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vymažeme sádlem, vlijeme připravené těsto a pečeme v rozehřáté troubě při 180 - 200 stupních dozlatova.
Bác můžeme podávat teplý i studený jako samostatný pokrm nebo jako pochoutku k čaji, pivu, vínu.
Vhodnou přílohou je sterilovaná zelenina nebo salát z čerstvé zeleniny.
Bác můžeme podávat teplý i studený jako samostatný pokrm nebo jako pochoutku k čaji, pivu, vínu.
Vhodnou přílohou je sterilovaná zelenina nebo salát z čerstvé zeleniny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.