Bramborový guláš

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Tento recept pochází z 1. Československé republiky.  Je to jednoduchý, chutný a levný pokrm, o kterém se dá říct, že chutná tak, jakoby se připravoval z hovězího masa nebo zvěřiny. Slanina nesmí chybět, poněvadž v omáčce „tvrdí muziku“.

Suroviny:

8 středně velkých brambor

50 g slaniny

2 lžíce másla

1 cibule

6 kuliček nového koření

6 kuliček celého pepře

1 bobkový list

1 snítka tymiánu

200 ml smetany

2 lžíce hladké mouky

sůl

Postup:

V kastrole rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu a cibuli a krátce orestujeme.

Přidáme na poloviny nebo čtvrtiny nakrájené oloupané syrové brambory, osolíme, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a dusíme doměkka.

Odstraníme koření a pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a chvíli povaříme.

Celková doba přípravy bramborového guláše podle tohoto receptu trvá přibližně 40 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.