Bramborový koláč

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Bramborový koláč

Dokonalé spojení chuti brambor, másla, cibule a vajec se smetanou hraje v tomto pokrmu prim. Recept je velmi starý, pochází z první republiky. I když je starý, až ho jednou zkusíte připravit, zajisté si najde místo ve vašem jídelníčku.

Ingredience
  • 750 g brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 150 ml sladké smetany
  • 3 vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • špetka mletého pepře
  • sůl
  • petrželka

Omyté brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca půl centimetru. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a na oleji a 1 lžíci másla ji necháme zesklovatět. Pak přidáme plátky brambor, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a drceným kmínem, promícháme a chvíli restujeme. Když plátky brambor zlátnou, přendáme je do zapékací misky, předem vymazané zbylým máslem. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a trochu soli. Zapečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C do ztuhnutí vajec. Hotový pokrm má zlatavé zabarvení. Před podáváním posypeme petrželkou.

Bramborový koláč

Takto upravené brambory podáváme především s dušeným špenátem nebo s dušenou zeleninou, s opečenou slaninou či se sterilovanou nebo čerstvou zeleninou. Bramborový koláč výborně chutná i studený.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň