Bratři Gibbovi slaví narozeniny

21. prosinec 2020

Vypravíme se do Austrálie. Tam zahájili svoji skutečně hvězdnou kariéru sourozenci Gibbové, známí jako Bee Gees. V době své největší slávy doslova chrlili jeden hit za druhým. Dvojčata Robin a Maurice Gibbovi se narodili 22. 12. 1949.

Vyslovíme-li v Praze, Brně, Liberci nebo vlastně kdekoli v naší republice jméno Plzeň, každému se hned asi vybaví Škodovka a pivovar. Najdou se ale tací, co reagují slovy: „Tam se narodil Karel Gott.“ I malý ostrov Isle Of Man, ležící u Velké Británie, se může pochlubit četnými zajímavostmi, jako parlamentem, založeným už v r. 979 nebo tím, že zde BBC často natáčí populární Top Gear. A stejně jako u Plzně, i zde si mnoho lidí z celého světa vzpomene spíše na to, že se na ostrově narodili sourozenci Gibbové, členové legendárních Bee Gees.

Na malém ostrůvku, který má dnes necelých 85 tisíc obyvatel na člověka asi žádná velká kariéra nečekala, a tak se v r. 1958 s rodiči odstěhovali do Austrálie. Po vítězství v rozhlasové soutěži místních talentů získali možnost vést vlastní rozhlasovou show. Díky tomu, ale hlavně díky velké tvůrčí invenci, se vrátili zpět do Velké Británie. Ta se stala, neboť zde hrály kapely jako Beatles, Searchers, Rolling Stones a stovky dalších, pro muzikanty a fanoušky moderní hudby zemí zaslíbenou. První, zde natočený singl o newyorském důlním neštěstí, měl velký úspěch, i když v hitparádě dosáhl nejvýše na dvanácté místo. Ale pak už následoval jeden hit za druhým.

Postupem času na konci 60. let však docházelo k rozporům ohledně uměleckých i rodinných záležitostí, a tak se jednotliví členové skupiny věnovali sólovým projektům. V polovině 70. let, díky nástupu disco hudby, rozepsali Bee Gees novou kapitolu své umělecké dráhy. Tklivé balady vyměnili za svižnou taneční hudbu, a tak se stali skutečnými superhvězdami i v tomto období. 21. ledna 1978 se na vrcholu zaoceánské hitparády usadilo dvojalbum s hudbou z filmu Horečka sobotní noci a vydrželo tam až do července.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio