Brdská „svatá“ trojice: Fabián, Medulína a Megera

24. únor 2022

Fabián je označován jako bájný duch a pomyslný vládce Brd. Za svého života měl obývat hrad na vrchu Velká Baba nedaleko Hostomic. Dodnes zde můžete najít takzvané Fabiánovo lože.

Míst pojmenovaných po této postavě je vícero, například taková Fabiánova zahrádka na vrchu Plešivec nedaleko městyse Jince. „Jméno Fabián by mělo vycházet z pojmenování Babí Jan, vychází to i z jedné posměšné říkanky z 19. století. Někteří badatelé se ale samozřejmě domnívají, že pověst o Fabiánovi sahá mnohem dál,“ sdělil na úvod vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj.

„Jedna z dochovaných pověstí hovoří o rytíři jménem Jan z Baby, nebo chcete-li o Babím Janovi, který byl zaklet do ducha. Tento duch má být dobrotivý, ale samozřejmě dělá i poťouchlosti. Objevuje se v mnoha podobách, v té nejznámější se jedná o mysliveckého mládence, který může mít roušku před tváří, je to v podstatě takové jeho znamení. Dříve tato figura splývala s takzvanými černými myslivci, tedy pytláky, kteří nosívali roušku přes ústa, aby je nikdo nepoznal,“ popsal Makaj.

Někdy bývá Fabián označován také jako hejkal. „Z lesa se prý často ozýval teskný křik a nářek, kdy se mu stýskalo po jeho ženě. Na hejkalův křik by ale nikdo v žádném případě neměl odpovídat, jelikož by byl dotyčný potrestán,“ řekl muzejník.

Jakou roli hrají v příběhu o Fabiánovi Medulína a Megera? Poslechněte si reportáž!

Vzdálenost od Plzně: cca 67 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio