Brdy čistí pyrotechnici

23. duben 2012

I když vláda na začátku roku rozhodla, že Vojenský újezd v Brdech zanikne, veřejnost se sem ještě tři roky nepodívá. Do té doby tu budou pyrotechnici s detektory kovů. Ještě než do Brd zamíří turisté nebo houbaři, musí totiž celé území důkladně prohledat a zlikvidovat všechnu v zemi ukrytou munici.

Pyrotechnici čistí vojenský újezd Brdy od začátku dubna. Hledají veškerou munici po armádě, která území desítky let užívala. Dosud má veřejnost přístup na čtvrtinu území. Celé Brdy se turistům, houbařům nebo cyklistům otevřou teprve za několik let.


Do malé části újezdu se turisté nedostane ani po roce 2015. Bude to v okolí Jinců, kde bude mít cvičiště 13. dělostřelecká brigáda a také v několika lokalitách, kam ochranáři kvůli vzácným rostlinám nepustí ani pyrotechniky.

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici

Zatím se čistí území na jihu a západě brdského vojenského prostoru. Na dalších 16 tisících hektarech budou specialisté s detektory provádět jen tzv. povrchový sběr, dohromady je to přes 60 procent plochy celého vojenského prostoru.

autor: lum
Spustit audio