Brenda Lee: I´m Sorry

5. prosinec 2023

Zpěvačka Brenda Lee byla na plakátech i na pódiu často uváděna pod jménem Little Miss Dynamite, tedy slečna Dynamit.

Pro děvče drobné postavy, vysoké necelých 150 cm a velice mladé, to bylo trochu kuriózní, ale každý, kdo ji viděl na jevišti nebo v TV shledal, že díky dynamickému hlasovému i pohybovému pojetí jejích vystoupení je to na místě. Začínala velice mladá, když v šesti letech vyhrála pěveckou soutěž organizovanou místními základními školami. To jí umožnilo vystupovat v rozhlasu i na místních slavnostech. Byla tak malá, že jí museli sklopit mikrofon do nejnižší polohy a pod nohy jí ještě dali stupínek. Na tomto místě se nutné poznamenat, že se nejednalo o žádnou cirkusovou atrakci. Celý její výkon byl kladně hodnocen hlavně pro neobvyklé zabarvení jejího hlasu, který s citem ovládala už ve svých začátcích.

V roce 1960 nahrála skladbu I'm Sorry, která se dostala na první místo. Byl to její první zlatý singl. I když nebyl vydán jako country píseň, byl mezi prvními velkými hity, které používaly to, co známe jako jeden z typických zvuků Nashvillu— smyčcový orchestr a doprovodné vokály. Žánrové rozpětí bylo u Brendy Lee možné sledovat v oblastech country, popu i rokenrolu. Ve druhé polovině šedesátých let sice prodej jejích nahrávek poklesl, ale po několika letech toulání v pustinách náladové muziky se vrátila ke country. Zde nakonec získala funkci jedno z šéfů Asociace country hudby.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.