Bruce Springsteen má narozeniny

23. září 2020

V elitní garnituře rockových muzikantů se drží už téměř padesát let americký písničkář Bruce Springsteen, který dnes slaví své 71.narozeniny. Bývá nazýván rock'n'rollovým básníkem.

Bruce Springsteen je dnes živoucí legendou. Své postavení výjimečné osobnosti na scéně moderní hudby si upevňoval v průběhu celé své kariéry, která začala poslechem písniček Elvise Presleyho, Beatles a dalších muzikantů, ovlivňujících muziku v době jeho dospívání. Už v r. 1965 začíná v místní kapele a odtud už vede cesta k nahrání alb, které v průběhu sedmdesátých let vstoupily do hudebních encyklopedií. Průlomovým se stalo LP Born To Run v roce 1975.

O proslulost se rovněž postaraly živé koncerty, o kterých se psalo jako o pódiových maratonech, trvajících několik hodin. Do těch nejen on, ale i jeho doprovodná skupina E Street Band, vložili pot, energii a fyzickou odolnost. Vzhledem k tomu, že se právě tyto spontánní akce staly nezpochybnitelnou devizou, rozhodl se je nabídnout v koncertním albu skládajícím se z pěti vinylových alb. Tuto kolekci Live 1975-85 si, ještě než vyšla, objednalo více než milion a půl zájemců, což z ní udělalo nejvýdělečnější dosud nevydanou desku v dějinách gramofonového průmyslu. Když se 10. listopadu 1986 kolekce objevila, nedočkavým zájemcům se prodávala rovnou z nákladního auta distribuční firmy. Během čtvrt roku se album stalo trojnásobně platinovým.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio