Buchty se švestkami a mákem. Česká tradice
Když zrály švestky, naší kuchyní se linula krásná vůně pečených švestkových povidel a fantasticky dobrých buchet. A bylo to neklamné znamení, že za dveřmi číhá podzim.
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 100 g oleje
- 200 ml vlažného mléka
- 2 žloutky nebo 1 celé vejce
- sůl
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sádlo a máslo na pečení
- cca 1 kg vypeckovaných švestek
- mlet mák
- krystalový cukr
Z droždí, trocha cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme oba druhy mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, olej, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek a vykynutý kvásek. Vlažným zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky nebo vejce, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček.
Na každou placičku položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem v poměru 1:1 a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme. Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.