Buchty se švestkami a mákem. Česká tradice

Když zrály švestky, naší kuchyní se linula krásná vůně pečených švestkových povidel a fantasticky dobrých buchet. A bylo to neklamné znamení, že za dveřmi číhá podzim.

Ingredience
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g droždí
  • 100 g oleje
  • 200 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky nebo 1 celé vejce
  • sůl
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sádlo a máslo na pečení
  • cca 1 kg vypeckovaných švestek
  • mlet mák
  • krystalový cukr

Z droždí, trocha cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme oba druhy mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, olej, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek a vykynutý kvásek. Vlažným zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky nebo vejce, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček.

Na každou placičku položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem v poměru 1:1 a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme. Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko