Budou nebo nebudou? Na tuto otázku si zatím organizátoři letních táborů pro děti odpovědět neumí

28. duben 2020 14:35

Za jakých podmínek se letos budou pořádat letní tábory, se zatím neví. Část organizátorů zatím vyčkává, až se podmínky pořádání upřesní, další už letní tábory dopředu zrušili.

Desítky dětí ze skautského střediska Krokodýl Tlučná už zhruba 15 let přihlížejí každý červenec na táboře v Rozněvicích na severním Plzeňsku, jak při ranním nástupu za zvuku trubky stoupá česká vlajka na stožár. Letos ale kvůli koronaviru o tuhle podívanou přijdou.

„V červenci tábor mít nebudeme, i kdyby se nějak uvolnily podmínky, protože naše tábory jsou velké okolo 60-70 lidí. Pokud bychom se měli rozdělit na dva menší tábory, nebudeme mít zase dostatek vedoucích, kteří pokryjí režii a zázemí táborů, proto jsme je úplně zrušili. Myslíme si, že je jednodušší říct rodičům, že tábor v červenci nebude, než to pořád odkládat a říkat, že nevíme a potom tři neděle před tím rodičům sdělit, že tábor nebude a nějak si to zařiďte - sežeňte si hlídání,“ vysvětlil člen střediskové rady Michal Basl, zvaný Píďa. 

Ministerstvo zdravotnictví bližší podmínky neuvedlo. Organizátoři táborů vyčkávají

V nejistotě zatím dál zůstávají domy dětí, které pořádají pobytové a příměstské letní tábory, jako například Dům dětí a mládeže v Blovicích pod vedením Boženy Šroubkové.

„Zatím padla taková informace, že letní tábory budou v srpnu. Samozřejmě je to zase komplikace, protože my třeba máme 16 táborů, které jsou rozložené do dvou měsíců, abychom je personálně obsadili, protože tábory z větší části zajišťují pracovníci z domu dětí. Zatím dáváme na webové stránky informaci rodičům, aby posečkali, že zatím necháváme vše tak jak je, protože většina těch táborů už je téměř plně obsazena. Ministerstvo zatím neurčilo žádné hygienické podmínky, ať už se to týká počtu dětí nebo nějakých omezení. Samozřejmě my jsme schopni upravit program tak, aby nebyl úplně fyzicky náročný a děti měly více odpočinkových činností. Teď čekáme, jak se ministerstvo vyjádří,“ uvedla Božena Šroubková.

Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové se právě teď ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravuje manuál, který by měl podmínky a fungování volnočasových aktivit v době koronaviru víc upřesnit. Samotné pořádání táborů by mělo být závislé na vývoji epidemiologické situace v dané oblasti.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio