Bumerang: Radbuza rock

19. říjen 2023

Západočeský rock je už od konce 60. let pojmem. Připomeňme si jednu z kapel, které poctivě objížděly sály a rozdávaly svůj um i decibely. Sáhli jsme po písni, jejíž záznam vznikl v amatérských podmínkách někdy ve druhé polovině sedmdesátých let. 

Legenda západočeského rocku, skupina Bumerang, hrála ve složení Richard Kybic – kytara a zpěv, Radovan Křemenák – baskytara a zpěv, Vladimír Nový – klávesy a Jiří Lang – bicí. Patřila mezi několik málo kapel, na které se jezdilo kamkoli, když například hrála na parketě ve Vlčtejně, byla tam „celá Plzeň“.

Píseň Radbuza rock napsali kytarista Richard Kybic a baskytarista Radek Křemenák. Oba dva, stejně jako klávesista Vladimír Nový, už mezi námi nejsou. Tak si připomeňme, že první vystoupení nejslavnější sestavy skupiny Bumerang viděli a hlavně slyšeli návštěvníci ve Kdyni v roce 1974. V průběhu své šestileté existence byl Bumerang na pódiu vždy ve vynikající formě. Poslechněme si, jak to Bumerangu hrálo. Píseň Radbuza rock najdete na albu Z historie západočeského rocku 1, které v roce 1997 vydal Český rozhlas Plzeň.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.