Bumerang: Zeptám se racků

20. září 2022

Seznamte se s Bumerangem, jednou z nejrespektovanějších plzeňských skupin 70. let. I když se jednalo o kapelu západočeskou, její hudební aktivity zahrnovaly celé Čechy. Hudební dráhu Bumerangu připomíná nová kompilace nazvaná Legendy se vracejí II.

V současné době vychází komplet CD, DVD a jednoho klasického černého LP, mapující hudební dráhu plzeňské skupiny Bumerang. Kromě potěchy pro stovky, možná tisíce fanoušků kapely vhodně doplňuje znalosti o historii rocku na Plzeňsku, ale i v celých českých luzích a hájích. Nahrávky mohou posloužit jako svědectví doby, studijní materiál a rovněž i hezká (někdy ale i bohužel nehezká) vzpomínka na zašlé doby aktivit plzeňských muzikantů. Historie západočeského rocku, která je dnes už šedesátiletá - první plzeňská bigbeatová skupina Memphis vznikla v r. 1962 - se v podstatě rovná osudům této hudby v jiných regionech.

Komplet nás uvede do šera dávných věků, k pramenům muziky, která jako žádná jiná zasáhla hudbu jako takovou, v průběhu celé její historie. Celý projekt doplnil zasvěceným slovem, ilustrujícím nejen hudební dění, ale celkovou atmosféru tehdejší doby, plzeňský pamětník Jaroslav Pomp. Výstižně uvedl, že bigbít byl ozdravným kyslíkem i jasným světlem v režimní temnotě, těšítkem, úžasným barevným paralelním vesmírem. Trojdeskový komplet skupiny Bumerang, ilustrující její padesátiletou historii, je dalším důkazem toho, že rocková hudba je sice jen kapkou v oceánu veškeré pozemské muziky, ale pro ty, kdo s ní strávili život od mládí do důchodu, byla a je živou vodou a nabíječkou pro každou baterii.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.