Business Park vyroste v Plzni na Bručné

18. červen 2008
Tento pořad

Na jihovýchodním okraji Plzně vyroste nová průmyslová zóna - Bručná Business Park. má začít do léta 2009 a potrvá nejdéle tři roky. Zmizí tak devět hektarů převážně orné půdy, desítky stromů i chatová kolonie. Komplex vybuduje pražská developerská firma mezi slovanským dálničním přivaděčem, tratí na České Budějovice a Barvínkovou ulicí. Zóna nabídne zhruba 550 pracovních míst. Další informace uvádí Monika Zettlová.

Téměř polovinu devítihektarové výměry zaberou tři velké haly, největší má mít rozměr 150 na 150 metrů. Půjde o živnostenské provozovny, obchody, nikoli supermarkety, a menší logistická centra. Nájemce začne investor shánět poté, až získá územní rozhodnutí, které chce mít ještě letos.

Radnici projekt nevadí. Jak konstatovala Irena Vostracká z útvaru koncepce a rozvoj, je v souladu s územním plánem a je dobře, že řeší komplexně celé území, a ještě lépe, pokud má sloužit živnostníkům. Město vlastní v lokalitě několik pozemků, s jejich odprodejem souhlasí i obvodní radnice, pro je také majetková komise městské rady. Podmínky jsou dohodnuty také s majiteli chat v místní kolonii, která zanikne. Devadesát procent území tvoří zemědělské pozemky, zejména orná půda.

Výroba

Naděžda Špetová z odboru životního prostředí magistrátu je toho názoru, že pokud je projekt v souladu s územním plánem a nebude mu bránit nic jiného, není důvod k nevydání souhlasu s vynětím pozemků ze zemědělského půdního fondu. Při stavbě padne 113 stromů, které by měla nahradit nová výsadba. Podmínkou bude i rozsáhlý archeologický průzkum. Může trvat tři čtyři měsíce, uvedl Milan Metlička ze Západočeského muzea. Na ploše jednoho hektaru mají být stopy pravěkého osídlení.

autor: čer
Spustit audio