Butov je místo, kde se prolíná 21. století s dobou bronzovou

17. únor 2023

Pravěkých mohyl se v naší krajině dochovalo poměrně hodně. Většinou jde o výraznější pahorky v terénu, které najdeme zpravidla v lesích. Na Tachovsku se nachází hned několik takových mohyl, ale jen jedna z nich je odkrytá, a my tak můžeme být o něco blíž této jinak velice vzdálené době.

Informační tabule

Jde o jedinou odkrytou pravěkou mohylu v západních Čechách. „V roce 1936 ji odkryl a prozkoumal Otto Eichhorn, někdejší stříbrský středoškolský pedagog a ředitel tamního muzea,“ sdělil na úvod vedoucí Oddělení prehistorie Západočeského muzea v Plzni Milan Metlička.

Kameny navršené na mohyle pamatují období střední doby bronzové: „Pocházejí z období zhruba 1 500 let před naším letopočtem,“ upřesnil Metlička. Několik metrů od odkryté mohyly se nachází další, která však odkrytá není. „Mohyly nestály jednotlivě, ale vytvářely mohylová pohřebiště, čili na daném území je vždy několik mohyl pohromadě. V jihozápadních Čechách máme přes 250 mohylových pohřebišť a dochovaných mohyl zhruba 5-8 tisíc,“ řekl archeolog, který dále pokračoval:

„Otto Eichhorn nechal schválně tuto mohylu odkrytou, aby si ji mohli, jak sám tehdy napsal, návštěvníci při nedělních vycházkách ze Stříbra prohlédnout. To bylo samozřejmě před 2. světovou válkou a jelikož se nacházíme v Sudetech, bylo odtud po válce německé obyvatelstvo odsunuto a povědomí o tom, že tady tato mohyla vůbec je, zaniklo. Teprve až v 90. letech se nám podařilo mohylu identifikovat a o 20 let později jsme provedli její rekonstrukci.“

Mohyly jako takové jsou ve své podstatě pohřební pahorky, pod nimiž může být pohřben jeden či více jedinců. „Dále rozlišujeme, zda byl dotyčný pohřben kostrově, nebo jestli byl spálen kremací. U tohoto pohřbu to zrovna bohužel nevíme. Na informační tabuli u mohyly vidíme předměty, které zde byly nalezeny. Jde o 5 nádob a bronzovou břitvu. Tyto předměty si návštěvníci mohou dnes prohlédnout ve stříbrském muzeu,“ podotkl Milan Metlička.

Kde dále na Tachovsku si můžete prohlédnout mohylová pohřebiště? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio