Být tvrďákem je jen moje práce

9. září 2015

„Jeho skutečná povaha vás překvapí“, řekla do našeho vysílání autorka životopisné knížky o hokejistovi HC Škoda Plzeň Ryanu Hollwegovi Lucie Mužíková. A překvapení během rozhovoru bylo víc. Třeba když Ryan odpoví na anglicky položenou otázku česky. Spolu s Lucií Mužíkovou a Ryanem Hollwegem do studia přišla i nová posila Škodovky Michal Poletín. Povídali jsme si s nimi den před startem nového extraligového ročníku.

Pověst „zlého muže“ extraligy poznal na vlastní kůži ještě v dresu Slavie právě Poletín. Absolvoval s ním několik soubojů a bitek. Teď hraje s Ryanem Hollwegem v jedné lajně a navzájem si naprosto vyhovují. Dokonce si skládají komplimenty a podle vlastních slov s nimi trenéři počítají především při hře dozadu a na oslabení.

Ryan přišel do Plzně v roce 2012, místo v týmu nabízené někdejším spoluhráčem Martinem Strakou se neodmítá. Pak se tu oženil s dívkou ze Šumavy a má západní Čechy velice rád. Ve volném čase se věnuje psům, zpívá a hraje na kytaru, jezdí na horském kole. Lidé ho na ulici poznávají, chtějí společnou fotku, často i podpis a on to bere jako součást své práce – uvědomuje si, že je vzorem pro nejednoho budoucího sportovce.

Je to poprvé v životě, kdy o něm někdo napsal knihu. Lucie Mužíková se kvůli tomu spojila i s jeho rodiči ve Vancouveru, přišlo se na řadu téměř zapomenutých fotek. A při práci na knize si Lucie uvědomila, že ve skutečnosti má Ryan Hollweg k povaze tvrďáka hodně daleko. „Tak citlivého člověka jsem dlouho nepoznala,“ říká a Ryan doplňuje: „Je to moje zaměstnání být tvrdým, ale férovým hráčem. V normálním životě jsem naprosto v pohodě.“

Zprava Michal Poletín, Lucie Mužíková a Ryan Hollweg

S kým si Ryan Hollweg z týmu Plzně nejvíc rozumí? Co vaří spoluhráčům, když je pozve k sobě domů? A jak vychází s kapitánem karlovarských hokejistů Radkem Dudou, kterého zná už od juniorských zámořských soutěží?

Také na tyto otázky odpovídá plzeňský hokejista Ryan Hollweg v rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem. Co k tomu dodávají autorka Ryanovy biografie Lucie Mužíková a spoluhráč Michal Poletín – to si můžete poslechnout!

Spustit audio