Carpenters: Close To You

2. březen 2020

Karen Carpenterová, které by dnes bylo 70 let, byla polovinou slavného vokálního dua sourozenců Carpenterových, které působilo v oblasti populární hudby v letech 1969 až 1983. Na celém světě se prodalo zhruba 100 miliónů jejich alb a singlů.

Pokud jsou vašemu uchu nejmilejší takové hlasy, jaké měli Armstrong, Schelinger nebo Joe Cocker, repertoár sourozenecké dvojice Carpenters vás asi úplně neuchvátí. Navíc mnoho hitů, kterými dobyli světové hitparády, si vypůjčili od jiných interpretů. Právě tyto melodie se však staly ukázkou nejvyšší kvality v období první poloviny 70. let a mnohým hudebním publicistům se hlas Karen Carpenterové jeví jako vůbec nejhezčí, nebo použijme spíše slovo nejmilejší, jaký se na světové scéně objevil.

Bezchybné provedení a vynikající aranžmá, jejichž autorem je většinou Richard Carpenter, zajistily jejich deskám výborné recenze a hudební ceny, včetně Grammy.

Styl, kterým Carpenters okouzlili miliony fanoušků, se nazývá tichý rock. Do světa začal pronikat v r. 1969, kdy si dvojice povšiml slavný trumpetista a majitel gramofonové firmy A and M Records, který s nimi podepsal nahrávací smlouvu.

Jestli je hlas zpěvačky Karen Carpenterové skutečně tak okouzlující, jak tvrdí mnoho hudebních kritiků, posuďte v písničce Close To You z jejich druhého studiového alba.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.