Cenu 1. června získá letos Ivan Medek

29. duben 2005

Cenu 1. června, kterou uděluje Plzeň od roku 1993, získá letos publicista, kritik, novinář a bývalý vedoucí kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek. Prestižní ocenění uděluje město lidem, kteří se angažovali v boji za demokracii a svobodu. Cenu získá Medek za svou novinářskou a zpravodajskou práci, a to zejména pro rozhlasové stanice Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. S těmito stanicemi spolupracoval signatář Charty 77 za svého působení v exilu.

Podle informací od náměstka plzeňského primátora Petra Náhlíka, cenu převezme letošní osmdesátník na slavnostním zasedání zastupitelstva. Ocenění uděluje město lidem, kteří se angažovali v boji za demokracii a svobodu.

Jak uvedl primátor Plzně Miroslav Kalous, Ivan Medek nominaci přijal a je potěšen. Plzeň si může vážit toho, že cenu převezme člověk, který je doslova symbolem boje za demokracii.

Cenu, která připomíná demonstraci Plzeňanů proti měnové reformě 1. června 1953, uděluje město lidem, kteří přispěli k objasnění a prosazení demokracie, svobody a spravedlnosti, a za obhajobu lidských práv a svobod. V minulosti ji dostali bojovníci proti komunistické totalitě, emigranti i cizinci, kteří poukazovali na porušování lidských práv v Česku. Patří ale i novinářům, kteří upozorňují na porušování lidských práv ve světě, bojují proti nesvobodě a diktatuře.

Logo

Laureáty ceny je například publicista Pavel Tigrid, režisér Fero Fenič, polský historik a novinář Adam Michnik, francouzský politolog Jacques Rupnik, britský filozof Roger Scruton a novinář Jefim Fištejn. Získali ji i fotograf Jan Šibík a váleční zpravodajové Jaromír Štětina, Petra Procházková a Michal Kubal.

Spustit audio