Černá a bílá nevěsta na Chodsku v minulosti doprovázely pohřby mladých lidí

23. říjen 2023

Pohřeb svobodných mladých lidí měl v minulosti na Chodsku zvláštní charakter. Vystrojila se jim takzvaná „posmrtná svatba“, která měla znázorňovat jejich nenaplněný životní osud. Charakteristickým rysem těchto pohřbů bylo použití pohřebních i svatebních symbolů a zvyků zároveň. Pohřební průvod doplňovaly takzvané černé a bílé nevěsty.

Bílá nevěsta v pohřebním průvodu symbolizovala věkovou vrstevnici zemřelého a černá nevěsta, která nesla zlomenou svíci na znamení přerušeného života, mládencovu nevěstu. Někdy je doprovázela i nevěsta v tradičním oblečení a v čepení. Pohřeb býval událostí, které se účastnila celá obec.

Bílá nevěsta měla na rozdíl od skutečné nevěsty přes ramena bílý tylový šátek (namísto brokátového), který byl krásně vyšívaný, stejně vyšívaný byl fěrtuch. Na hlavě neměla čepení, ale pouze černý vyšívaný šátek s třásněmi, laděný do smutečních barev. Místo typického kožíšku měla bílá nevěsta bohatě vyšívaný kabátek. Černá nevěsta měla také bílý tylový šátek kolem krku, byl ale překrytý černým hedvábným šátkem. Fěrtuch byl černý, hedvábný nebo brokátový se vzory. Na hlavě měla černá nevěsta černý otřásněný šátek - bez výšivky. Také černá nevěsta mívala oblečený i vyšívaný kabátek.

Pohřby mladých lidí na Chodsku

Pohřební průvod Černá a bílá nevěsta, uprostřed pravá nevěsta, u kostela v Mrákově

Mladí zemřelí bývali na Chodsku oblečeni do svatebních šatů, jejich rakve nesli krojovaní mládenci a doprovázel je průvod krojovaných družiček. Zemřelého mládence pak vynášely z domu družičky, které ho před hřbitovem opět převzaly a nesly k hrobu. Na Chodsku byla rakev se zemřelou dívkou celá pokryta červenými šátky a věnečkem. Večer se konala v hospodě hostina pro pozůstalé (hlavně vrstevníky zemřelého) nazývaná věneček, veselka nebo svatba. Provázená byla hudbou a tancem. Tento zvyk se naposledy konal v mrákovském kostele kolem roku 1970.

Výzkum tradice černé a bílé nevěsty

Výzkumu tradice černé a bílé nevěsty se věnuje Martina Pincová z Mrákova. Informace začala  dohledávat poté, co u maminky objevila fotografii právě s černou a bílou nevěstou a také některé krojové součástky, které do té doby nedokázala správně zařadit. Následně se ozvalo několik žen z Mrákova - pamětnic, které dříve tyto nevěsty představovaly. Ze vzpomínek a dalších fotografií se podařilo zrekonstruovat, jak přesně mají podle tradice černé a bílé nevěsty na Chodsku vypadat a co mají držet v ruce.

Tradice v obrazech

Podobu černé a bílé nevěsty z dolního Chodska se podařilo zrekonstruovat také pro projekt Tradice v obrazech fotografa Václava Šilhy, který podrobně fotograficky mapuje české kroje a na Chodsko se vracel opakovaně. Obraz černé a bílé nevěsty se tak mimo jiné stane také součástí připravované velké knihy fotografií „Tradice v obrazech“.

Hledají se pamětníci!

Výzkum tradice černé a bílé nevěsty na Chodsku stále trvá. Máte jakékoliv informace k této tradici? Účastnili jste se v minulosti podobného pohřebního průvodu nebo máte fotografie zachycující pohřební průvod s černou a bílou nevěstou? Prosím, ozvěte se Martině Pincové z Chodského souboru Mrákov, příp. i na e-mail michaela.vondrackova@rozhlas.cz. Děkujeme!

autoři: Michaela Vondráčková , Martina Pincová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.