Certifikáty lázeňských služeb se chystá udělovat karlovarský magistrát

2. květen 2005

Karlovarský magistrát by chtěl udělovat hoteliérům certifikáty stvrzující poskytování lázeňských služeb. Chce tak jasně označit zařízení, jež užívají k procedurám vřídelní vodu a která mají také zajištěnou nepřetržitou lékařskou službu lékaře. Přidělování certifikátů podle stanovených pravidel by mělo zvýšit prestiž hotelů a sanatorií, která o ně magistrát požádají.

Někteří karlovarští hoteliéři si, podle slov náměstkyně primátora Moniky Makkiehové, stěžují na to, že je poškozuje klamavá reklama jiných podniků. Ty sice kompletní lázeňské služby v reklamních prospektech avizují, ale třeba při koupelích používají obyčejnou nebo příliš ředěnou vřídelní vodu. Makkiehová však konkrétní zařízení však nechtěla uvádět a ani sami hoteliéři nechtějí být konkrétní, ale radnice jim dává za pravdu, protože několik hostů z ciziny si na péči v Karlových Varech stěžovalo.

Logo

Certifikáty v podobě karlovarského lvíčka nebo vřídla by byly zvenčí označeny podniky, jimž je město vydá. Zatím o ně předběžně projevilo zájem už sedm velkých lázeňských zařízení. Mělo by to odstranit problém, že seriózní firmy doplácejí na ty neseriózní. Certifikáty nebudou povinné, ale město bude při účasti na různých veletrzích cestovního ruchu propagovat pouze lázeňská zařízení s certifikáty.

Statut pro udělování certifikátů se začíná připravovat. Město chce, aby odpovídal závazným normám pro poskytování lázeňské péče používaným Sdružením evropských lázeňských měst. Právě do něj se Karlovy Vary před nedávnem přihlásily. Před několika lety začala správa léčivých zdrojů a kolonád vydávat osvědčení o užívání vřídelní vody v balneoprovozech. Ty by se měly stát nově součástí certifikace služeb.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio