Češi slyší na retro čím dál tím víc

13. leden 2016

Hned zkraje nového roku se galerie na Staré radnici v Ostrově na Karlovarsku vrátí o desítky let zpátky a vy budete mít díky tomu možnost nahlédnout do historie poválečného Československa, konkrétně do období normalizace. Organizátor výstavy Ladislav Sýkora sbírá tyto „normalizační lahůdky“ už 15 let.

Expozice s názvem Jak se žilo za Husáka připomene výrobky socialistického průmyslu z podniků Karlovarského kraje (Karlovarská Becherovka, Západočeská zřídla národní podnik, závod Kyselka, Pivovar Karlovy Vary, Chodos Chodov a další).

V části věnované domácím spotřebičům mohou návštěvníci zavzpomínat na postavu Stanislava Lachmana - krále českého designu, dvorního návrháře společnosti ETA a autora dnes již kultovních žehliček, fénů a vysavačů.

Další část výstavy nabídne množství průmyslových výrobků, používaných v domácnostech té doby, od kuchyňských spotřebičů po vysavače. Připomenete si artefakty tehdejšího „lidového“ umění a v neposlední řadě nahlédnete do tehdejšího politického prostředí, kdy každá kancelář měla svou povinnou výzdobu.

Unikátem výstavy je přímá linka: Gustáv Husák – Lubomír Štrougal. Část expozice je samozřejmě věnována také tehdejšímu filmu, televizi a hudbě.

Vernisáž výstavy Jak se žilo proběhne v pátek 15. ledna a potrvá do 7. února 2016.

Kolik exponátů má autor výstavy ve svých sbírkách? Kdy propukla jeho vášeň pro předměty z dob minulých? Dá se v současnosti mluvit o retrománii a po čem je mezi sběrateli největší sháňka?

Z výstavy Jak se žilo za Husáka

Poslechněte si celý rozhovor Radima Jehlíka s autorem výstavy Jak se žilo za Husáka Ladislavem Sýkorou.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio