České korunovační klenoty byly kdysi uschovány na Velharticích

1. prosinec 2022
Poklady minulosti

Na velhartickém hradě se pro návštěvníky připravuje nová prohlídková trasa. Její součástí bude krom jiného také tematika související s Českými korunovačními klenoty. Trasa by pro veřejnost měla být zpřístupněna od sezóny 2024.

„V polovině 15. století sem byly klenoty tajně převezeny a několik let uchovávány. Nechal je sem převézt Menhart z Hradce v období po husitských válkách, jelikož zde docházelo k jeho rozporům s táborem Jiřího z Poděbrad. Menhart měl přístup ke korunovačním klenotům, takže proto, aby je z jeho pohledu ochránil, je na Velharticích nechal uschovat, aby se jich Jiří nemohl zmocnit a použít je k nějakému jinému účelu. Výklad historie je však problematický a záleží na úhlu pohledu,“ osvětlil spojitost klenotů s hradem Velhartice jeho kastelán Matěj Mejstřík. 

Jablko a žezlo nejsou české

Obecně známy jsou většinou pouze tři základní části klenotů, to znamená koruna, žezlo a jablko. Svatováclavský poklad ale tvoří vícero částí, hrad Velhartice chce návštěvníkům představit alespoň pět z nich, a to krom tří výše jmenovaných také kříž a meč, včetně jejich pouzder. „V rámci nové expozice budeme řešit i to, jak se korunovační klenoty mohly z Karlštejna na Velhartice dostat. Musely být nějak transportovány a byly při tom uloženy ve speciálních obalech,“ podotkl kastelán, který vzápětí dodal zajímavou perličku:

„Málokdo také ví, že žezlo a jablko, které jsou součástí našich korunovačních klenotů, nejsou původní. V průběhu historie došlo k jejich záměně pravděpodobně s rakouským žezlem a jablkem, čili tyto naše části klenotů se teď zřejmě nacházejí ve Vídni.“

Ve které části hradu se nová expozice bude nacházet? Poslechněte si reportáž!

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.