České pálenice pravděpodobně letos čeká slabší sezóna, ovoce není dostatek

24. srpen 2023 22:21, aktualizováno

Slabší sezóna než minulý rok trápí letos některé pálenice v Česku. Patří mezi ně i ta ve Starém Klíčově na Domažlicku, kde pocítili úbytek zákazníků.

Pálenice Starý Klíčov

Do pálenic vozí zahrádkáři kvas či ovoce, ze kterého chtějí vyrobit pálenku. „Ovoce se musí rozšlehat, rozdrtit nebo rozmixovat. Poté se zakvasí kvasinkami, odveze se do kvasné haly a následuje čekání na vykvašení. Trvá to zhruba dvanáct týdnů,“ popisuje majitel pálenice ve Starém Klíčově Vladimír Císler postup vzniku pálenky. Alkohol vyrobený v pálenicích se nesmí prodávat, je určený pouze pro konzumaci daného pěstitele, který sem ovoce přivezl. Před samotným odevzdáním plodů se musí vyplnit žádost, kde je nejen rodné číslo nebo trvalé bydliště, ale také adresa pozemku. Ta se poté dle požadavku celního úřadu ověřuje na katastru.

Pálenice ve Starém Klíčově letos očekává slabší sezónu kvůli nedostatku ovoce. Vliv na úrodu mělo počasí. „Přísušek, který byl, ovoci neprospěl, hromada ho spadla a teď už se to těžko zachrání. V tuto chvíli máme méně zákazníků než obvykle a očekáváme, že úbytek bude v porovnání s obvyklou sezónou zhruba o třetinu,“ říká Vladimír Císler. Celkově sezónu ale zatím hodnotit nelze, protože je teprve na začátku. Poslední destilát z letošního ovoce v pálenici vytvoří až příští rok v květnu.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy