Českou řeku a Sonorskou poušť nabídnou nové expozice v plzeňské zoo

11. leden 2008
Tento pořad

Plzeňská zoologická zahrada, patří mezi čtvrtou nejnavštěvovanější zahradu v České republice, chce letos otevřít dvě unikátní expozice. Na začátku března by to měla být Sonorská poušť. Představí se tam jak rostliny a živočichové této americké pouštní oblasti, tak také v kontrastu s nimi například severští kamzíci běláci nebo jeleni wapiti. Druhé expozice by se návštěvníci mohli dočkat na přelomu dubna a května. Jmenuje se Česká řeka a bude to přehlídka rybích pásem - od malé šumavské Vydry až po velký klidný tok Vltavy či Labe - v soustavě nádrží a akvárií.

Česká řeka bude jedinečná expozice, která se bude skládat ze soustavy asi 20 nádrží a akvárií o celkovém objemu zhruba 300 metrů krychlových vody. Z toho největší akvárium bude představovat jakýsi rybník, bude pro lidi průchozí a budou v něm obří sumci, kapři, štiky a podobně. Ve čtyřech rybích pásmech řeky, která začne malým šumavským vodopádem, se návštěvník seznámí s říční faunou od perlorodek, raků, pstruhů, vyder a užovek až po velké sladkovodní ryby. Akvária prvních tří stupňů budou spojena protékajícím potůčkem, čtvrté, obří akvárium o objemu do 200 metrů krychlových vody, bude mít vlastní filtrační systém.

Vydra říční

V plzeňské zoo jsou k vidění zatím spíše exotická zvířata a na historickém statku zvířata domácí. Česká řeka bude připomenutím české přírody. Celý projekt přijde na zhruba osm milionů korun, z toho sedm milionů se podařilo získat přímo ze státního rozpočtu.

Podle slov ředitele Jiřího Trávníčka, zoo bude do velkého akvária hledat skutečně unikátní ryby, takže kdyby rybáři chytili nějakou kapitální rybu - kapra, štiku, sumce, candáta, mohou se nám ozvat a jejich úlovek se může stát součástí expozice.

Úhoř

Sonorská poušť završí budování severoamerické nearktické části zahrady. Bude zahrnovat pavilon hlavně pro menší druhy živočichů. Návštěvníci uvidí plazy, ptáky, savce, obojživelníky i ryby. K největším zajímavostem bude patřit jedovatá ještěrka korovec, která patří k nejjedovatějším organismům planety.

Korovec - ještěr

Plzeňská zoo loni poprvé v historii překonala roční návštěvností hranici 400.000 lidí, to je oproti předloňsku nárůst o 20 procent. V porovnání s ostatními českými a slovenskými zahradami jí patří čtvrté místo. Další plány rozvoje počítají s unikátní expozicí podzemního světa, která vznikne v bývalých německých protiletadlových krytech, připravuje se i rozšíření afrických expozic. Nejdříve o žirafy, hrošíky, nosorožce a gepardy a výhledově i se slony.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio