Cesta truhlářské dílny Václava Dvořáka ze Strakonic do Plzně

7. listopad 2023

Od roku 2021 prochází Národopisné muzeum Plzeňska rozsáhlou rekonstrukcí. Ta se v současné době nachází ve druhé fázi, kterou je příprava výstavního mobiliáře a instalace stálých expozic.

Dílna Václava Dvořáka před převzetím do Národopisného muzea Plzeňska

V rámci rekonstrukce pracovníci Národopisného muzea postupně zařizují také takzvané Centrum experimentální etnologie Západočeského muzea v Plzni – vyčleněny pro ně byly historické prostory přízemí Gerlachovského domu v Dřevěné ulici a navazující venkovní prostory.

Co si představit pod termínem "experimentální etnologie"? V muzejních etnografických sbírkách se nachází celá škála předmětů, jejichž způsob vzniku a často také použití je už po dlouhá léta skoro zapomenutý. Často se jedná o předměty vzniklé z domácké lidové výroby, u kterých lze přesný technologický postup výroby odhadnout jen hypoteticky. Je to právě experiment, s jehož pomocí je možné výrobní postupy nejen ověřit, ale také opakovat. Takový experiment dokáže poskytnout neocenitelné informace o způsobu života a práce našich předků a současně s tím umožní také zkvalitnit péči o kulturní dědictví, které muzejní instituce uchovávají.

Důležitým přínosem připravovaného Centra experimentální etnologie bude i otevřenost pro veřejnost a prezentace – v plánu jsou workshopy nebo třeba krátkodobé výstavy. Aby ale plzeňští národopisci mohli takto velkorysý plán uskutečnit, začali už v roce 2021 s postupným shromažďováním nutného vybavení. Jednalo se hlavně o řemeslné nástroje a nářadí, popřípadě suroviny, které již v současné době nejsou běžně k dostání. V roce 2022 také zveřejnili výzvu, v rámci které se snažili soubor nashromážděných pomůcek náležitě doplnit. Tak začala cesta truhlářské dílny strakonického truhláře Václava Dvořáka do Národopisného muzea Plzeňska.

Cesta truhlářské dílny strakonického truhláře Václava Dvořáka do Plzně

Václav Dvořák (v kroužku) na učení v Radomyšli, před rokem 1914

Dílnu založil ve 20. letech 20. století Václav Dvořák (1886 - 1956) z Dobevi. Truhlářem se vyučil v Radomyšli a pak odešel za prací do Vídně. V roce 1928 se s manželkou usadili ve Strakonicích, kde také po válce převzali rodinnou truhlářskou dílnu. Ve 30. letech přijal Václav Dvořák za pomocníka mladého truhláře Oldřicha Bláhu, narozeného v Adamově u Rudolfova a vyučeného v Lišově. V roce 2021 pravnučka Václava Dvořáka Kateřina Piorecká zareagovala na výzvu Národopisného muzea Plzeňska a původní vybavení rodinné dílny tak poputuje do Plzně, kde ji (jak všichni plzeňští národopisní pracovníci věří) čeká druhý život a mnoho spokojených návštěvníků a účastníků plánovaných workshopů.

VÝZVA

Centrum experimentální etnologie Západočeského muzea v Plzni (včetně truhlářské dílny Václava Dovářka) by se mělo pro veřejnost otevřít v průběhu roku 2024. Máte doma také nějaké předměty nebo suroviny, které vám třeba překáží, ale v připravovaném centru by našly využití? Ozvěte se vedoucímu Národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni Mgr. Michalu Chmelenskému - mchmelensky@zcm.cz. Děkujeme!

autoři: Michaela Vondráčková , Michal Chmelenský , Kateřina Piorecká
Spustit audio