Cestovatel Slávek Král a jeho fenka Corey se můžou pochlubit psím prvenstvím

26. září 2023

Slávek Král, držitel českého rekordu v autostopu, vydává druhou knihu Stopem se psem: Do Japonska bez Japonska. Po úspěšném titulu Stopařův průvodce zeměkoulí se poprvé vydal na cestu autostopem v doprovodu své border kolie Corey. Ta je přitom také českou rekordmankou a prvním psem, který navštívil již 26 zemí.

Při cestě Slávek a Corey společně ujeli více než 30 000 kilometrů, překročili 21 hranic, zvládli bezmála 250 stopů, procestovali 18 států a utratili u toho méně než 25 000 korun. Cílem jejich cesty mělo být Japonsko, tomu kvůli byrokratickým nesnázím však nakonec zamávali jenom zdáli.

Slávek Král po dvou cestách kolem světa vyrazil na jaře 2019 do Japonska. I tentokrát to bylo stopem. Poprvé však s fenkou Corey. Zemi vycházejícího slunce nakonec zahlédli jen přes moře. Zato zemi tisíce razítek, kde žádné není to správné, si užili plnými doušky. Od Vladivostoku až po Omsk přišel byrokratický souboj s dopravními společnostmi, veterináři, pohraničníky i policisty a žáhu si na nich zchladil také kdejaký vrátný.

Japonsko bez Japonska v číslech

5 měsíců (duben–srpen 2019)
31 193,5 km
18 států
21 přechodů hranic
2 neúspěšné přechody hranic

249 stopů: 16 kamionů, 2 autobusy, 2 taxi, 1 auto na auta

Útrata 23 410 Kč (cca 130,-/den)
24 kg snězených granulí

Nechtěným vyvrcholením cesty se stává soud v Rusku a vyhoštění do Kazachstánu. Výsledkem je téměř půlroční cesta, kde se nedaří vůbec nic a kde se jim smůla lepí na paty. Nejednou Slávka napadlo, že vydat se v létě do zemí, kde teploty dosahují až 55 °C a kde kvůli restrikcím můžete na veřejnou dopravu v doprovodu čtyřnohého kámoše zapomenout, nebyl ten nejlepší nápad...

Spustit audio