Chanovický špýchar ukrývá poklady

19. leden 2007

Zhruba 8000 sbírkovými předměty už jsou zcela zaplněna všechna čtyři podlaží téměř 300 let starého chanovického barokního špýcharu, který slouží jako depozitář Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Většinu z nich, zejména v posledních letech, získali historici z darů a sběrů po obcích jihozápadních Čech. Zřejmě největší západočeskou barokní sýpku, kterou začalo muzeum využívat před 15 lety, odborníci stále rekonstruují.

Ředitel muzea Luboš Smolík se domnívá, že v některých oborových sbírkách už klatovské muzeum konkuruje jak Národnímu zemědělskému muzeu, tak Národnímu muzeu. Ve špýcharu jsou zemědělské stroje, řemeslné nástroje a potřeby pro domácnost z Klatovska, jihu Plzeňska, Domažlicka, Prachaticka a Strakonicka. Sbírka už je veliká, proto nyní se více pracovníci muzea zaměřují na kvalitu a rovnoměrné zastoupení všech oborů.

Logo

Loni muzeum restaurovalo za 600.000 korun štíty. Na letošní rok dal Plzeňský kraj 2,2 milionu Kč na obnovu podélných stěn. Oprava začne v dubnu a skončí v říjnu. Už po roce 1990 opravilo muzeum šindelovou střechu. Původní jsou trámové konstrukce, prkenné podlahy, barokní fasáda a chronogram nad vstupem do špýcharu, který informuje o zahájení stavby a jejím zakladateli Ferdinandu Chanovském. Ve špýcharu se vystřídají každoročně desítky brigádníků, kteří čistí a evidují předměty.

Odborníci si podle Smolíka nejvíce cení celodřevěného soustruhu a dřevěné pásové pily, 200 let starých. Z kovu je u pily jen řezací pásek, u soustruhu nůž.

Předměty slouží hlavně k dokumentaci hmotné kultury, ale muzeum se je snaží představovat také veřejnosti v klatovském muzeu a ve sklepeních místního zámku, kde je trvalá expozice dřevořemesel z jihozápadních Čech. Klatovští také půjčují předměty jiným muzeím, nyní například Kdyni.

Logo

Podle starosty Chanovic Petra Kláska existuje zpětná vazba lidí, zvláště střední a starší generace, kteří chtějí aby věci, které jim jsou blízké, zůstaly zachovány alespoň v muzejních depozitářích. Špýchar i sousední skanzen starých vesnických chalup přitahuje turisty a aktivity muzea a obce se prolínají. Muzeum buduje skanzen a špýchar, obec zase expozice v zámku. Loni tu propojili skanzen a zámecký areál novou naučnou stezkou nazvanou Příroda a lesy Pošumaví.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio