Chebská průmyslová zóna bude dávat přednost výrobním firmám

9. leden 2008
Tento pořad

O dalších 15 až 20 hektarů by se letos měla začít rozšiřovat chebská průmyslová zóna. Při obsazování pozemků se ale bude zřejmě více přihlížet k tomu, jakou činností se firma zabývá. Cheb stojí hlavně o výrobu s vyšší přidanou hodnotou.

První etapa průmyslového parku byla u Chebu vybudována s pomocí státních a hlavně evropských dotací. I v ní měly výhodu firmy, které se zabývaly výrobou, proti těm, které se zabývaly obchodní činností nebo logistikou. V Chebu stojí například závod nadnárodního koncernu JSP, závod na výrobu hraček Playmobile, velký provoz za téměř 350 milionů korun staví firma HF-Czechforge, což je pobočka německé firmy Hammerwerk.

Podle slov místostarosty Miroslava Plevného, město už nepotřebuje zaplnit pozemky za každou cenu. I u první etapy se stávalo, že byla obsazena papírově, ale některé firmy ještě nezačaly stavět. Pozemky proto bude radnice nabízet hlavně firmám, o které má město zájem.

Výroba kartonů

"Pro nás je důležitý efekt spíš než zastavěné pozemky, kde najde práci pět lidí. Pokud firma nabídne dobrou práci, město zase může investovat do nových možností na bydlení," dodal Plevný.

Na rozšíření průmyslového parku má Cheb v letošním rozpočtu 12 milionů korun, což je ale jen část nákladů na výkup a zasíťování pozemků. Rozšiřování zóny tak bude pokračovat i v příštích letech. Po poměrně rychlém zaplnění první etapy navíc soukromí vlastníci často požadují při prodeji vyšší ceny, než je město ochotno za pozemky zaplatit.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio