Chebský stacionář Maja rozšíří služby

30. leden 2008
Tento pořad

Chebský stacionář Mája, donedávna zaměřený na péči o děti a osoby s mentálním postižením, by měl rozšířit do budoucna nabídku svých služeb i pro seniory. Mohl by tak být základem pro sjednocení sociálních služeb, které město v současné době poskytuje.

Stacionář Mája původně zřizoval Karlovarský kraj, město převzalo jeho zřizovatelskou funkci teprve nedávno. Zastupitelé nyní budou schvalovat rozšíření zřizovací listiny, které zahrnuje nabídku jak celotýdenní péče, tak i péče o osoby se sníženou soběstačností z důvodu věku či postižení. Rozsah zřizovací listiny tak vymezuje dostatečně široký prostor pro to, aby organizace, která působí už pod novým názvem Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb, mohla nabídnout i další služby.

Stacionář

Jak podotkl místostarosta Chebu Miroslav Plevný, v prvé řadě stacionář nabídne možnost péče o klienty i o víkendu. Zatím si rodiny, které stacionář využívají přes týden, musely zajistit péči buď samy nebo hledat tyto možnosti jinde. Rozšíření nabídky si vyžádá jednu pracovní sílu navíc.

Správa sociálních a zdravotních služeb vznikla sloučením stacionáře Mája a stacionáře pro děti s očními vadami, který zřizovalo město. Chebská radnice původně zvažovala vznik jediné organizace, která by nabízela všechny současné sociální služby. Sloučením stacionářů a zároveň rozšířením možné nabídky ale vzniká možnost přesunout tyto činnosti právě na novou Správu sociálních a zdravotních služeb. Například by pod ni mohla přejít pečovatelská služba, kterou zatím řídí sociální odbor radnice.

Senioři
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio